Przepisy, Zdrowe odżywianie, Zdrowy styl życia

Zakwas buraczany jako naturalny probiotyk

Zakwas buraczany jako naturalny probiotyk posiada mnóstwo niesamowitych dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Pomaga budować odporności, wspomaga trawienie, dzięki dużej zawartości żelaza przeciwdziała anemii, oczyszcza i odtruwa organizm. To tylko kilka dobroczynnych właściwości jakie daje nam picie domowego zakwasu buraczanego. Zrobienie tego naturalnego probiotyku również nie jest takie trudne jakby nam się to wydawało.

Właściwości domowego zakwasu:

  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • poprawia trawienie
  • wspomaga odporność
  • działa silnie zasadotwórczo
  • polecany przy uczuciu ciągłego zmęczenia
  • duża zawartość żelaza i witamin z grupy B przeciwdziała anemii i podnosi poziom hemoglobiny
  • wspomaga pracę nerek i wątroby
  • reguluję przemianę materii

 

Przepis:

  • 1 kg buraków
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 – 5 liści laurowych
  • 8 – 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 – 10 ziarenek pieprzu
  • 1 litr letniej wody

Buraki cienko obieramy i kroimy w plastry. Czosnek drobno kroimy. Sól rozpuszczamy w litrze letniej wody. Buraki, czosnek i przyprawy układamy warstwowo w słoju. Zalewamy wodą z solą i przykrywamy albo talerzykiem, albo ściereczką i zakładamy gumkę aby ściereczka nie spadła, albo korzystamy z takiego słoja jak widoczny u mnie na zdjęciu. Odstawiamy zakwas na 3 do 5 dni w zaciemnione miejsce. Na wierzchu będzie wytwarzać się piana, którą zbieramy łyżką. Po upływie odpowiedniego czasu przelewamy zakwas do butelki i pijemy codziennie po szklaneczce.

Codzienne picie tego naturalnego, domowego zakwasu da naszemu organizmowi wiele dobrego. Już po kilku dniach odczujesz pierwsze dobroczynne wpływy buraczanego zakwasu.

 

 

 

Udostępnij to!
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia